TİYANŞAN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

TİYANŞAN

Ükücülüğü ve Ülküdaşlığı Tatmak İçin...
 
Anasayfa::.ANASAYFA.::AramaLatest imagesKayıt OlGiriş yapBAŞBUĞ

 

 TAE-KWON-DO

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
cCcebru28cCc
TUĞGENERAL
TUĞGENERAL
cCcebru28cCc


Kadın
Mesaj Sayısı : 152
Yaş : 35
NERDEN : Berlin
İŞ/HOBİLER : Öğrenci
KİŞİSEL MESAJ : ...Tanri Dagi Kadar Türk, Hira Dagi Kadar Müslüman...
Kayıt tarihi : 04/08/08

TAE-KWON-DO Empty
MesajKonu: Geri: TAE-KWON-DO   TAE-KWON-DO Icon_minitimeSalı Ara. 30, 2008 9:01 pm

Ezeli sporumu tanitmis oldugun icin tesekkürler abi...
Herkese öneririm cok zevkli ve fazdali bir spor dur!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Gökberk TİYANŞAN
REİS
REİS
Gökberk TİYANŞAN


Erkek
Mesaj Sayısı : 606
Yaş : 39
NERDEN : İstanbul
KİŞİSEL MESAJ : Konu Ekleyen Ülküdaşlarımıza Teşekkür Etmeyi Unutmayın..!
Kayıt tarihi : 31/07/08

TAE-KWON-DO Empty
MesajKonu: Geri: TAE-KWON-DO   TAE-KWON-DO Icon_minitimeSalı Ağus. 19, 2008 8:45 am

Sık Kullanılan Komutlar

(Alfabetik sıra aşağıdadır.)
Jumeok
Yumruk

Jireugi
Yumruk Vuruşu

Chagi
Tekme

Ap
İleri

An
İç

Bakat
Dış

Arae
Aşağı Seviye

Momtong
Orta Seviye

Eolgul
Yukarı Seviye

Charyeo
Hazır ol

Kyeongne
Selam

Joonbi
Harekete hazır olma durumu

Keuman
Bitiriş

Dirro dorra
Geri Dön

Shio
Rahat

Do bok
Taekwondo Elbisesi

Do jang
Taekwondo Salonu

Dan
Siyah Kuşak Seviye

Toga-nim
Siyah Kuşak

Chokyo-nim
Siyah Kuşak 1.DAN

Kyosa-nim
Siyah Kuşak 2.DAN

Keo Bum-nim
Siyah Kuşak 3.DAN

Sabum-nim
Siyah Kuşak 4.DAN ve üstü

Kwan jang-nim
Başkan (MASTER)

Kukki jedeharjo kyeongne
Bayrağa Selam
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://tiyansan.hareketforum.com
Gökberk TİYANŞAN
REİS
REİS
Gökberk TİYANŞAN


Erkek
Mesaj Sayısı : 606
Yaş : 39
NERDEN : İstanbul
KİŞİSEL MESAJ : Konu Ekleyen Ülküdaşlarımıza Teşekkür Etmeyi Unutmayın..!
Kayıt tarihi : 31/07/08

TAE-KWON-DO Empty
MesajKonu: Geri: TAE-KWON-DO   TAE-KWON-DO Icon_minitimeSalı Ağus. 19, 2008 8:44 am

Dojang
Dojang'da amaç: Kisinin kendi egosunu denetleyebilmesi ve çevresine karsi gereken saygiyi ve nezaketi göstermesidir. Saldirganligi reddetmesi; beden, zihin ve ruh arasinda siki bir is birligi saglayarak kendisini, savunma sanatlarinda gelistirmesidir.

Bu kurallara uyum ve dojangdaki davranis tarzi, çalisma disiplininin temelini olusturmaktadir.


Temizlik: Temizlik kisinin kendisine ve çevresine karsi saygi belirtisidir. Gerek kisi gerekse giysi her zaman bakimli, temiz olmali ve güzel kokmalidir. Tirnaklar, çalisma sirasinda kisiye ve diger ögrencilere zarar vermeyecek boyda kesilmis olmalidir.


Taki ve Aksesuarlar: Kisi kendisinin ve çalisma arkadaslarinin emniyeti açisindan yüzük, küpe, kolye, künye, saat gibi takilarini antreman baslamadan çikarmis olmalidir. Cep telefonu gibi çalisma sirasinda diger ögrencileri rahatsiz edebilecek araçlar kapatilmalidir.


Giysiler: Tae kwon do çalismalari DO-BOK denilen özel giysilerle yapilir. Ögrenciler her çalismaya bu giysilerle katilmak durumundadir. Ancak yeni baslayan ögrenciler kendilerine do-bok alana kadar esofmanla çalismaya katilabilirler. Sort, askili tisort vb. gibi giysilerle çalismaya girilmemelidir. Her ögrenci takmaya hak kazandigi kusagi takmalidir.


Dojanga(salona) Giris: Salona girerken selam verilmelidir. Bu davranis bir saygi ifadesi oldugu kadar, dis dünya ve dojang arasindaki ayrimi saglar ve kisiyi ruhsal olarak çalismaya hazirlar. Salona girdikten sonra isinma hareketleri veya temel teknik tekrarlari yapilmalidir.


Dojang Temizligi: Salonun temiz olmasi kisisel temizlikle es degerdedir. Çalismalardan önce veya sonra yapilan dojang temizligine herkes katilmak zorundadir. Dojang temizligi, öncelikle yeni baslayan ögrencilerin sorumlulugundadir. Bu temizlik, saglikli bir ortamda çalismayi amaçladigi gibi geleneksel olarak da gurur, kibir gibi bilinç alti davranislarin denetim altina alinmasini saglamaktadir.


Derse Baslama Zamani: Her ögrenci derse zamaninda gelmekle yükümlüdür. Bu sekilde savas sanatlarinin gerektirdigi disiplin ve zamanlamaya uyulacak ve ders bölünmeyerek çalisanlarin dikkatinin dagilmamasi da saglanmis olacaktir.


Sira Olma: Çalisma baslamadan birkaç dakika önce herhangi bir uyariya gerek kalmadan sessizce sira olunmali ve hocanin gelmesi yine sessiz bir biçimde beklenmelidir. Ögrenciler ögretmenlerin karsisina kusak kidemine göre sagdan sola dogru sira olurlar. En kidemli ögrenci en önde ve en sagda olurken yeni baslayan ögrenciler siranin arkasinda ve solda olurlar.


Antreman selamlari: Antreman selamlari, antremanin baslangicini belirtmek, bizi dogru bir zihinsel tutuma sokmak için yapilir. Selam verme çok ciddi bir uygulamadir. Kisinin kendisine, hocasina ve dojangina olan saygisini gösterir. Eski bir söz 'bir selam ile her sey ögretmen olur' der.


Geç kalma: Herhangi bir nedenle geç kalinmis ise çalisan diger arkadaslari rahatsiz etmemek için sessizce çalisma alanina girilir, kenarda beklenir ve çalistiriciya selam verilir. Çalistirici izin verdikten sonra çalismaya katilinir.


Dersi Yarida Birakma: Dersi çok önemli bir nedenle terk etmek gerekiyorsa mutlaka çalistiricinin izni istenilmeli ve çalisma alanindan çikis öncesi gerekli selam verilmelidir. En dogrusu, çalisma baslamadan önce erken çikma isteginin çalistiriciya bildirilmesidir.


Ders Sirasinda Hocanin Izlenmesi: Antrenmanda herhangi bissey anlatilacaksa ögrenciler çalismayi keserek selamlasirlar ve hocayi görecek sekilde otururlar. Anlatilan tam olarak dinlenmelidir. Bu sirada baska bir seyle ilgilenmek, konusmak, elbise ile oynamak, terini silmek vb. gibi davranislarda bulunulmamalidir. Unutulmamalidir ki dinlemek ve duymak ayni sey degildir.


Soru Sormak: Akla takilan her sey mutlaka sorulmalidir. Ancak bu yapilirken antrenman bölünmemelidir. Bu yüzden sorular dinlenmeye veya soru sormaya ayrilan zamanlarda sorulmalidir. Ders sirasinda soru sorulmasi gerekiyorsa çalistiricinin yanina gidilir ve söz verilmesi için beklenir. Hiçbir zaman kendisi el kol hareketleri ile veya sesli olarak çagrilmaz. Söz alindiktan sonra selam verilir ve soru sorulur. Yanit alindiktan sonra tekrar selam verilir ve çalismaya dönülür.


Ders Sirasinda Karsilikli Açiklama ve Düzeltmeler: Ders sirasinda esinizin hata yapmasi halinde kendiniz konusmadan sadece kendi hareketinizin dogrusunu yapmalisiniz. Yalnizca siyah kusak tasiyanlar ve hocanin talimat verdigi ögrenciler hatalari düzeltmeye yetkilidir. Onlar da bunu olabildigince az yapmalidirlar. Ögrenme, konusarak degil daha iyi gözlem yaparak ve daha çok çalisarak olur.


Ders Sirasinda Konusmak: Ders sirasinda acil ve zorunlu olmadikça kesinlikle konusmamali yalnizca hocanin gösterdigi teknikler gerekli disiplin içinde yapilmalidir.


Dinlenme ve Giysi Düzeltme: Dinlenme sirasinda konusulmamalidir. Eger dinlenme süresi uzun olursa esneme hareketleri yapilmalidir. Giysi ve kusak düzeltirken salonun izleyicilerin ve hocalarin olmadigi tarafa dönülmelidir.


Alkol, Yiyecek, içecek vb. ile Derse Gelmek: Çalismalara kesinlikle alkollü girilmez. Hastalik nedeniyle agir etkili bir ilaç kullanilacaksa çalismalara girilmemesi daha dogru olur. Çalisma sirasinda bir seyler yemek, içmek, sakiz vb. çignemek savas sanatlarinin ruhuna ve disiplinine aykiri oldugu gibi saglik açisindan da tehlikelidir.


Kidem Sirasi: Daha kidemli ögrencilere gereken saygi gösterilmeli ve herhangi bir teknigin yapilisi konusunda kidemli ögrenciler veya hoca ile tartismaya girilmemelidir.


Çikis: Çalisma sonunda çikis selami yapilir. Önce hocalara, sonra da en kidemli ögrenciye selam verilir. Dojangdan çikarken dojanga selam verilir.


Yorgunsaniz: Yorgunsaniz çalismanin verimliligini düsürmemek için antrenmani kenardan izlemelisiniz. Isteksizce yapilan çalisma hem sizin için verimsiz olacaktir hem de grubun çalisma istegini kiracaktir.

Ziyaretçiler: Dersler sirasinda, ziyaretçilerle ve çalisma alani disindaki kisilerle kesinlikle ilgilenilmemelidir. Kimseyle konusulmamali, selamlasilmamalidir.


Süreklilik: Çalismalara sürekli katilmak, tekniklerin yerlesmesi ve saglik için önemlidir. Devamsiz ögrenciler daha yorgun ve isteksiz olurken devamli ögrenciler enerjik ve istekli olmaktadirlar. Ayrica devamsiz ögrenciler, takim arkadaslarinin ilerlemesini yavaslatmaktadir.


Hastalik ve Sakatlik Durumu: Uzun süreli veya kalici bir hastalik ya da sakatlik söz konusuysa bunun çailstiriciya önceden söylenmesi gerekir. Çalismalara baslamadan önce saglik kontrolünden geçmek en dogru hareket olacaktir. Bulasici bir hastalik söz konusuysa hastalik geçene kadar antrenmanlara ara verilmelidir. Kisa süreli hastaliklarda, doktor izni alindiktan sonra antrenmanlara gelinmelidir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://tiyansan.hareketforum.com
Gökberk TİYANŞAN
REİS
REİS
Gökberk TİYANŞAN


Erkek
Mesaj Sayısı : 606
Yaş : 39
NERDEN : İstanbul
KİŞİSEL MESAJ : Konu Ekleyen Ülküdaşlarımıza Teşekkür Etmeyi Unutmayın..!
Kayıt tarihi : 31/07/08

TAE-KWON-DO Empty
MesajKonu: Geri: TAE-KWON-DO   TAE-KWON-DO Icon_minitimeSalı Ağus. 19, 2008 8:43 am

KUŞAKLARIN MANASI

BEYAZ KUŞAK
Masumiyet

Temizlik, saflık, hiçbir zararı olamayan,masumiyet gibi anlama gelir.Taekwondoya ilk başlayan ve taekwondo hakkında hiç bir ön bilgisi olmayan sporcular takarlar.

SARI KUŞAK
Kök Salmak

Kök salmak anlamındadır. Yere atılan tohum nasıl bir süre sonra sürgün verir kök salar ve dünyaya merhaba derse , sarı kemere geçen bir sporcuda artık taekwondo dünyasına kök salmış , prensiplerini öğrenmiş ve gelişmeye hazır duruma gelmiş demektir.

YEŞİL KUŞAK
Sürgün vermek

Sürgün vermek, büyümek anlamındadır. Taekwondo sporunda kişi artık taekwondo ile ilgili beceriler kazanmaya başlamıştır.

MAVİ KUŞAK
Gelişmek

Göğe erişmek anlamındadır. Sürgün veren ağaç nasıl bir süre sonra gelişimi tamamlar ve uzayıp görkemli bir ağaç olursa, taekwondocu da artık gelişimini tamamlamış, temel teknikleri öğrenmiş yavaş yavaş olgunlaşmaya başlamıştır.

KIRMIZI KUŞAK
Tehlike

Tehlike manasındadır. Kırmızı kemerdeki bir taekwondocu artık dikkate alınacak bir yapıya sahiptir.Kendisine saldıran rakiplerini uyaran ama ikazını dinlemeyip üzerine gelen muhaliflerini kolayca bertaraf edecek yapıdadır.

SİYAH KUŞAK
Olgunluk

Olgunluk anlamına gelir.Beyazın tam zıddıdır. Taekwondoda olgunluğu ve profesyonelliği temsil eder. Tehlikelerden çekinmez ve korku bilmez bir karakter yapısını içerir.Siyah kemer takınan sporcu hem fizikman mükemmel bir estetiğe ve ruh hali olarak toplum ahlak kurallarının zirvesinde bir kişiliğe ulaşmış demektir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://tiyansan.hareketforum.com
Gökberk TİYANŞAN
REİS
REİS
Gökberk TİYANŞAN


Erkek
Mesaj Sayısı : 606
Yaş : 39
NERDEN : İstanbul
KİŞİSEL MESAJ : Konu Ekleyen Ülküdaşlarımıza Teşekkür Etmeyi Unutmayın..!
Kayıt tarihi : 31/07/08

TAE-KWON-DO Empty
MesajKonu: Geri: TAE-KWON-DO   TAE-KWON-DO Icon_minitimeSalı Ağus. 19, 2008 8:43 am

FELSEFESİ

Savaş Sanatları ve Yaşama Sanatı

Funokoshi “Savas sanatlari, yaptiginiz ya da ogrendiginiz seyler degildir. Onlar sizin ne oldugunuzdur” diyor Karate, Yasam Yolum adli kitabinda. Zen ve Savas Sanatlari egitimi sizlerin haftada belirli gunler yaptiginiz egzersizlerle sinirli olmamalidir (en azindan ODTU Taekwon Do’da). Nefes alis veris biciminizden insanlarla kurdugunuz iletisime, yediginiz yemekler ve ictiginiz sivilardan ders calisma biciminize kadar her sey savas sanati egitiminize dâhildir.

Insanlarin amaci kendilerini fiziksel, zihinsel olarak gelistirmek ve ruhsal acidan kendi bedeninin denetimini ele gecirmektir (nefse hâkimiyet, egonun denetim altinda tutulumasi). Bu amac icin saglikli bir bedene, uyanik ve farkindaligi(awareness) yuksek bir zihine ve guclu bir iradeye gereksinim vardir.

Saglikli bir bedene sahip olmak icin haftada en az uc gun, kalp hizini maksimum kapasitesinin en az %75’ine cikartacak kadar arttirabilecek, en az yarim saat surecek duzenli egzersiz yapmak gerekir (Tanimlar kaynaklara gore degisebilir). Egzersiz yapmak gerekliliklerin yalnizca bir kismi. Ondan daha da onemli konu ise BESLENME. Ne yediginiz ve ne ictiginiz sizin icin cok onemli. Nasil bir yerden bir yere gitmek icin arabaniza duzenli bakim yapmak durumundaysaniz, bedeninize de o sekilde bakmak zorundasiniz. Benzinin, yagin kalitesine onem vermez, ozen gostermezseniz bir sure sonra yolda kalmaya baslarsiniz. Yediginiz besinlere ve aldiginiz sivilara da gerekli ozeni gostermezseniz sagliginiz bozulur ve yasam oyununda geri kalirsiniz. Yemek yemenin bir zevk isi olmayip aslinda benzin almak gibi bir zorunluluk oldugunu ve matematiksel bir yaklasim gerektirdigini kabul etmek oldukca zordur (bir kisminizin bana katilmayacagini biliyorum ama bu yasama bakis acisi ile ilgili bir konu). Ayni sekilde uyku duzeniniz de oldukca onemli. Insan vucudu, hormonal duzeni goz onune alinirsa, gunes saatine gore islemektedir. Gece kusu olmak bir sure eglenceli gelebilir ama uzun vadede saglik sorunlarina ve hormonal duzensizlige yol acacagi da ortadadir.

Sigara, alkol ya da uyusturucu kullanimina da bu acidan bakmak gerekli. Sizler savas sanatlari konusunda bilgi sahibi oldugunuz icin daha rahat konusabilirim. Kendini gelistirmek isteyen bir kisinin bu tip maddeleri kullanmasini ben anlamiyorum (aslinda akli basinda herhangi birinin bunlari kullanmasini anlamiyorum ama fazla da saldirgan olmamak gerekir). En cok kullanılan ve kullanilmasi en cok onay goren ve direk KANSEROJEN etkisinin oldugu kabul edilmis madde, tutun ve urunleridir. Genellikle sigaraya baslama amaci kendine guveni az olan insanlarin, topluluk icinde –ozellikle Hollywood filmlerinin etkisiyle (ya da Marlboro man etkisi)- kendilerini kabul ettirme istegi ile olmakta. Kahraman olamayan insanlarin kahramanlari taklit ederek kabul gormeye calismalari dogal olarak onlari gulunc duruma dusurmekte. Ne yazik ki bilinc seviyesi dusuk olan, kendini gelistirememis toplulugun da bunu onaylamasi bu davranisin sosyal kabul gormesine neden olmaktadir. Sigaraya baslamanin ya da sigara icimini surdurmenin bir baska amaci ise icerdigi maddelerin uyarici veya keyif verici etkisi. Ozellikle beslenme, uyku ve yasam duzeni bozuk olan kisilerin, isleri uzerinde yogunlasmak icin bu maddeye gereksinim duymalari, ya da gunluk hayatta yaptigi isten tatmin olamayan insanlarin bu tip keyif verici maddelerden medet ummasi bir yere kadar anlasilabilmektedir. Ancak bu durumu hakli cikartmaz. Duzenli bir yasamla ayni yoğunlaşma daha saglikli bir bicimde saglanabilir. Kisinin kendi sorumlulugunu uzerine almasi gerekmektedir. Uyusturucu kullanimi ise Savas Sanatlari ile her acidan celismektedir. Savas sanati tam bir farkindaligi gerektirir. Uzerinize gelen dusmanin / rakibin hamlesini fark edebilmek, yasamda olagelen olaylari takip edebilmek icin (ya da dussel bir tanimlama ile bir kelebegin kanat cirpisini duyabilmek icin) tam anlamiyla FARKINDALIK gerekmektedir. Keyif verici ya da uyusturucu maddeler ise yasami bir sureligine kacirmaniza neden olur ki bu korkunc bir zaman kaybidir. Joe Hyams, Zen ve Savas Sanatlari adli kitabinda anlattigi bir oykunun basinda bir cin atasozu yazar: “Zaman durulup bukulmus bir kagittir. Bir kere acildi mi yeniden kapanmasi mumkun degildir”. Yasadigimiz hic bir ani yeniden yasayamayacagiz. Burada karsimiza yapmak zorunda oldugumuz seyler ve yapmak istedigimiz seylerin catismasi cikacaktir. Bu nokta da kendi sorumlulugumuzu ne kadar ustlendigimiz gozukecektir.

Kavga etmeyi ogrenmek icin TaekwonDo bence kotu bir tercih (en azindan ODTU Taekwon Do Toplulugu). Ali Hocamin affina siginarak burada toplulugumuzun savas sanatlarina bakis acisini nacizane kendi sozcuklerimle anlatmak istiyorum. Umarim bir gun Ali Hoca’mdan da kendi guzel uslubuyla dinlemek –okumak firsatina erisiriz.

Kavga etmek ya da kendimizi savunmak icin kullanilabilecek bircok silah var. Yalnizca kavga etmeye yonelik egitim veren spor salonlari da cabasi. Bu nedenle ODTU Tkd takimi kavga etmeyi ogrenmek icin yanlis bir okul. Kavga etmek dusuk seviyeli insansi formlar icin bir yontem olabilir ancak seviye yukseldikce sorunlarin cozum yollarinin da sayisinin artmasi gerekir. Burada Ali Hoca’min bir sozunu anmadan gecemeyecegim. “Bir insani kirmak cok kolaydir. Onemli olan gonul yapmak, gonul almaktir.” Funokoshi bu konuda Ali Hoca’mla ayni dusuncede. Ayni kitapta iki yerde bu konuya deginiyor “Bir karateci yeryuzundeki herseyi kirabilir ama bir insan kalbini asla”, “ Bir insani oldurmenin binlerce yolu var, ama geri getirmenin yolu yok”.

Spor, ucunda bir madalyanin oldugu ve kazanmak icin mucadele edilen bir kavram. Sinirlarin cok iyi belirtilmesi gerekiyor. Cunku kazanmak icin yapilabileceklerin siniri kisinin kisiligi ile cok baglantili. Oysa beden egitimi cok farkli bir kavram. Kisinin bedeninin denetimini eline gecirmesi ile ilgili ya da yukaridaki ornekle iliskilendirirsek arabaya yagini, benzinini koymak gibi. Bizim Dojang’imizda calismalarimiz sportif mucadeleden cok beden egitimine yonelik olmaktadir.

Saygi ve disiplin. Bir takim geleneksel davranislar (selamlar gibi) kisinin egitiminde cok onemli yer tutar. Uzun yillar suregelen akimlarda simgeler ve simgesel davranislar bir ogretinin bir sonraki kusaga aktarilmasinda temel noktadir. Tipki savas sanatlarindaki hyong, poomse, kata gibi temel formlar ya da dojanga giriste selam verme, hoca ile konumsa bicimi, sira olmak, dojang’daki davranis bicimleri ve kiyafetler gibi. Yapilan her hareketin, her davranisin altinda anlam yukludur. Herseyin birden cok anlami vardir. Bir hareketin beyaz kusakta size ifade edecegi anlamla, mavi kusakta, siyah kusakta ifade edecegi anlam oldukca farklidir. Geleneklerin korunmasindaki esas caba bu anlamlarin korunmasidir. Ayni zamanda ogrenmek isteyen bir zihinin egitimi de bu geleneksel davranislarla yapilmaktadir. Siz karsinizdaki hocaya selam verirken hocayi yuceltmenin yani sira (ki aslinda hicbir hocanin sizin onu yuceltmenize ihtiyaci yoktur) kendi egonuzu, benliginizi denetim altina aliyorsunuz. Olaylara bir de bu bakis acisiyla bakmanizi ve yapilan hareketlerin arkasinda yatan ogretiyi arastirmanizi oneririm. Attiginiz bir yumruk hicbir zaman tek basina birisine yumruk atmak anlamini tasimaz. Myomoto Musashi Go Rin No Sho (Bes Cember Kitabi)’da bir kisi ile dovusmenin ruhu onbin isi ile dovusmenin ruhuyla aynidir, der. Ayni yaklasimla onbin kisiyle dovusmenin ruhu, yasamdaki zorluklarla mucadele etmekle aynidir da diyebiliriz. Rakip her zaman karsiniza etten kemikten bir insan olarak cikmaz. Matematik dersine yaklasiminiz, Kiz/erkek arkadasinizla, ailenizle iliskiniz, is hayatiniz hep karsiniza rakip olarak cikar. Iste bu noktada Zen ve Savas Sanatlari devreye girer. Ne yaptiginizin degil, ne oldugunuzun farki burada cikar. Bir dovuscu her zaman kavgayi kazanmaya calisir ama bir savasci kavgaya girmeden kazanmanin yolunu arar. Bir dovuscu icin kalabalik ortamda sirtini duvara dayamak onemlidir. Oysa bir savasci icin bu pek o kadar onemli degildir.

Ruhsal, zihinsel ve fiziksel butunluk. Bir arabanin nasil dört tekerlegi varsa ve birisinin yoklugu yola devam etmeyi zorlastirir hatta olanaksiz hale getirirse bu butunlugun bozulmasi da kisiyi yasam oyununda sekteye ugratir. ODTU Taekwon Do’da bu butunlugu saglamaya ve korumaya calisiyoruz. Durust olmak gerekirse fiziksel olarak cok calismamiz gerekiyor. Bizdeki tembelligin bir kismini da sizde goruyorum. Ali Hoca’nin iyi olmasi bizlerin de iyi oldugunu gostermez. Onun disariya meydan okuyabilmesi hakli bir emegin sonucu. Oysa bizler disariyla konusurken onun uzerine oynuyoruz. ODTU TaekwonDo’yu farkli kilan elbetteki dusunce yapisi ve egitim seviyesidir. Ancak bu bir gurur kaynagi olmamali tam tersine sorumlulugu arttirmalidir. Daha cok calismali ve kulubumuze sahip cikmaliyiz. Bunun icin de Ali Hoca’nizi, Muhammed Hoca’nizi, Erkut Hoca’nizi, Eray Hoca’nizi ve Ertem Hoca’nizi ve diger siyah kusak ağabeylerinizi (kidem olarak abi dedim) iyi takip etmelisiniz. Onlarin tecrube ve bilgilerinden yararlanmak zorundasiniz. Teorik bilginizin yani sira buna paralel olarak pratik tekniklerinizi gelistirmek durumundasiniz. Tabii ki hocalariniz olarak bizler de sorumlulugu uzerimize almaliyiz. Ayni dogrultuda davranislarimiza dikkat etmek ve soylediklerimizi kendi uzerimizde uygulamak zorundayiz. Bu konuda da bizim kilicimiz (Demokles’in kilici gibi ama) sizlersiniz. Kemanciyi ornek almamiz gerek. Kemanci dinleyici oldugu icin calmaz. Yalnizca calar kimse dinlemese de.

Sozun Ozu: Yine Ali Hoca’min bir sozunu anacagim: “Gül bitirmek icin toprak olmak gerek!” Kaliteli toprak olabilmek icin cok calismamiz gerek arkadaslarim. Sevilmek icin sevilmeye layik olmak gerek.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://tiyansan.hareketforum.com
Gökberk TİYANŞAN
REİS
REİS
Gökberk TİYANŞAN


Erkek
Mesaj Sayısı : 606
Yaş : 39
NERDEN : İstanbul
KİŞİSEL MESAJ : Konu Ekleyen Ülküdaşlarımıza Teşekkür Etmeyi Unutmayın..!
Kayıt tarihi : 31/07/08

TAE-KWON-DO Empty
MesajKonu: TAE-KWON-DO   TAE-KWON-DO Icon_minitimeSalı Ağus. 19, 2008 8:42 am

Tae-Kwon-Do Anlamı ve Bakışı

Daha öncesinde Korede de yaşandığı gibi, Türkiye’de 1980'li yıllarda Taekwondo tamamen ticari ve Do'dan uzak olarak, her önüne gelenin bir şeyler yapmaya başladığı bir dönem yaşamaktaydı. Üniversite gençligi Taekwondo'ya sahiplenerek bugünlere gelinmesi için çok mücadele etmiştir. Odtü Taekwondo Topluluğu da bu gerçekten yola çıkarak her türlü menfaatten uzak, hiçbir siyasi tekeli olmadan Taekwondo ahlak ve gerçeğini ele alarak bilimsel çalışmalara ağırlık vermiştir.

Taekwondo olimpik spor olunca müsabaka kuralları içinde, yarışma sporu haline gelince, Taekwondo adına inkar edilemez dünya dereceleri kazanılmıştır. Bunu saygıyla karşılıyoruz. Ama bir de kaynayan kazan olan Taekwondo camiasindaki bu gidişe üniversiteli gençler Taekwondo adına sahiplenip onu daha iyi yerlere taşıyacaklardır. Bugün bakiyoruz ki, tüm üniversitelerde beden eğitimi dersi olarak konulmuş ve birçok arkadaşımızın tez konusu olarak yayımlanmıştır.


Su anda Karate-do, Aikido, Judo ve diğer branşlarla birlikte uzak-doğu komitesi kurularak ortak noktada savunma sanatında yeni bir örnek oluşturma aşamasındadırlar.

Taekwondonun yıllara göre gelişimi
KASIM 30, 1972 - Kukkiwon Dünya taekwondo merkezi binası tamamlandı ve açıldı.
MAYIS 25, 1973 - ilk dünya şampiyonası düzenlendi
MAYIS 28, 1973 - Dünya Taekwondo Federasyonu kuruld
EKİM 18, 1974 -1.Dünya Asya oyunları düzenlendi
EKİM 5, 1975 - Dünya taekwondo Federasyonu Dünya spor federasyonları birliğinin aktif üyesi haline geldi
NİSAN 9, 1976 - CISM ,Taekwondoyu resmi spor olarak kabul etti
TEMMUZ 17, 1980 - moskovada yapılan olimpik komitenin 83. kongresinde Taekwondonun olimpik bir spor dalı olması onaylandı
TEMMUZ 24, 1981 - Taekwondo .dünya oyunlarında gösteri sporu olarak yer aldı
TEMMUZ 5, 1982 - Taekwondonun 1988 seulolimpiyat oyunlarında gösteri sporu olarak yapılmasına ve incelenmesine karar verildi
EYLÜL28, 1984 - Taekwondo nun 1988 seulde resmi gösteri sporu olması ve ilerde tam resmi spor dalı olarak yer alması kesinleşti
TEMMUZ 3, 1986 - Colorado'da ilk dünya Taekwondo kupası düzenlendi
EYLÜL 30, 1986 - Seulde asya oyunlarında resmi spor dalı olarak 17 ülkenin kartılımıyla yapıldı
KASIM 29, 1986 - Birinci Dünya ünüversitelerarası taekwondo şampiyonası düzenlendi
AĞUSTOS 9, 1987 - Taekwondo İNdianada yapılan Pan-Amerikan oyunlarına resmi spor dalı olarak dahil edildi
EKİM 7, 1987 - İspanyanın Barselona şehrinde 1.Dünya Bayanlar Taekwondo Şampiyonası düzenlendi
EYLÜL 17-20, 1988 - 24.olimpiyatlarda 25 ülkeden 129 spocu katılımıyla gösterisporu olarak yapıldı.
AĞUSTOS 14-17, 1991 - Cuba. da yapılan Pan amerikan oyunlarında yer aldı
AĞUSTOS 3-5, 1992 -Barselona olimpiyatlarında gösteri sporu olarak yapıldı.Ekrem Boyalı burada 2. olmuştur
TEMMUZ 26-August 9, 1999 - 13üncü Pan Americanoyunlarında kanadada yer aldı
EYLÜL27-30, 2000 -Sidney olimpiyatlarında taekwondo artık bir resmi spor dalı



Üniversitedeki sporun ağır ders ortamından uzaklaşmak, stres atmak gibi farkli bir yeri vardir. Özel salondaki çocukların amacı dereceler almak, milli olmak daha sonrasında da salon açıp para kazanmaktır. Üniversite gençliğini ayıran ana nokta burada başlamaktadır. Yanlışa dur demek, çok hızlı Dwitchagi, Baldeunk vurmak değil, ruh ve bedenlerini terbiye etmek, doğunun felsefesinde yatan o çizgiyi yakalamaktir.
Bizi sevindiren olay, bu tezlerimizin bizim ne kadar doğru yolda ilerlediğimizi Taekwondo gelişen müsabaka kuralları, bilgisayar çağı, uluslararasi dil bilen üniversiteli siyah kuşakların aranır olması, aklın yolunun bir olduğunun kanıtıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://tiyansan.hareketforum.com
 
TAE-KWON-DO
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
TİYANŞAN :: SPOR DÜNYASI :: DİĞER SPOR DALLARI-
Buraya geçin: